Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

До 2030 г. роботите могат да премахнат 20 млн. работни места в производството

Най-уязвимите работници в областта на автоматизацията често могат да бъдат намерени в селските райони с традиционна, трудоемка промишлена база

До 2030 г. роботите могат да премахнат 20 млн. работни места в производството

Роботите могат да изпълняват и творческа дейност. Снимка: Ройтерс

Роботите са на път да унищожат почти една десета от производствените работни места в глобален мащаб, като тежестта от промяната ще се поеме от районите с по-ниски доходи в развитите страни, става ясно от анализ на Oxford Economics.

Макар че автоматизацията трябва да стимулира икономиката като цяло, тя вероятно ще създаде по-голямо неравенство, тъй като загубите в заетостта са концентрирани в някои индустрии и страни. Производството може да загуби 20 милиона позиции до 2030 г., което прави сектора с 8,5% по-малък от случая, в който „роботите не преработят пазара“, се казва доклада на изследователската фирма, цитиран от Bloomberg. 

Още по темата

Най-уязвимите работници в областта на автоматизацията често могат да бъдат намерени в селските райони с традиционно трудоемка промишлена база. Орегон е американският щат, който най-вероятно да бъде засегнат силно, докато най-силно засегнатият регион на Великобритания вероятно ще бъде Къмбрия.

„В много страни такива региони често са били изоставяни, когато метрополисните центрове процъфтяват... Това подчертава значението на предприемането на политически действия за смекчаване на вероятното въздействие на роботизацията в тези уязвими райони“, пише още компанията за анализи.

Докладът подчертава как структурните промени на пазара на труда предизвикват нови предизвикателства, тъй като нарастващ брой задачи стават автоматизирани. В него се казва, че повече от половината работници от фабриките в САЩ, заместени от роботи през последните две десетилетия, са били абсорбирани в три категории на заетост - транспорт, строителство и поддръжка, както и в офисна дейност и администрацията. А сега пак тези категории са най-уязвими за автоматизацията през следващото десетилетие.

И Международният валутен фонд (МВФ) подчерта наскоро риска от нарастващо неравенство, а Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви през миналата година, че географията е ключов фактор за клъстерирането на определени индустрии. Така например е било установено, че делът на работните места, изложени на риск да бъдат поети от роботи, е много по-висок в Западна Словакия, отколкото в Осло.

Oxford Economics заяви, че метрополиси като Лондон, Токио, Париж или Сеул вероятно ще бъдат по-малко засегнати, макар че дори някои традиционни производствени центрове могат да се справят добре.

„Региони, които са обградени от градове с развита научна дейност, като Тулуза и Гренобъл във Франция, или Мюнхен и Щутгарт в Германия, обикновено показват много по-ниски нива на уязвимост“, се казва в анализа.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1886   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Amazon, Alphabet, Apple: САЩ са световен шампион по R&D